Funkcje lodówek, które radzą sobie z gorącą porą roku

Podczas lata większość z nas rezygnuje z gorących posiłków i wybiera te, które ochładzają organizm – świeże sałatki chłodniki czy koktajle. W upalną pogodę częściej sięgamy po lody, zimne napoje oraz świeże warzywa i owoce, które również mrozimy lub przerabiamy na przetwory. Do przygotowania lub przechowywania wszystkich sezonowych produktów niezbędna jest dobrej klasy chłodziarko-zamrażarka. Poznajmy kilka innowacyjnych funkcji lodówek i zamrażarek, które zdecydowanie ułatwią kuchenne prace.

W ciągu lata zainteresowanie sprzętem AGD do chłodzenia i mrożenia zdecydowanie wzrasta – w „gorącym” okresie często decydujemy się na wymianę starszych modeli. Warto zwrócić uwagę nie tylko na wygląd urządzenia, ale też na pobór energii, pojemność i funkcje dodatkowe. Jakie nowoczesne rozwiązania proponują producenci?

Urlop dla AGD

Podczas dłuższych, wakacyjnych wyjazdów, kiedy nie ma nikogo w domu, nasza lodówka również powinna „zwolnić”. Nie musi bowiem pobierać takiej ilości energii jak w czasie intensywnego użytkowania.

– Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki wyposażone są w tzw. funkcję holiday, która pozwala zaoszczędzić na rachunkach za prąd. Kiedy ją włączymy, w pustej komorze lodówki utrzymywana jest niska temperatura przy odpowiednio mniejszym poborze prądu. Nieotwierana przez dłuższy czas chłodziarka utrzymuje stałą temperaturę. Zabezpiecza to pozostawioną żywność przed zepsuciem oraz ogranicza powstawanie nieprzyjemnego zapachu. Po powrocie z urlopu należy oczywiście przywrócić normalny tryb pracy urządzenia – mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.

Pamiętajmy również, aby przed urlopem usunąć z naszych lodówek te produkty, które mają krótki termin przydatności do spożycia. Warto też sprawdzić, jak długo nasz sprzęt będzie działał bez zasilania – to ważne szczególnie w razie awarii podczas nieobecności.

Chłód, ale bez lodu

Niezwykle praktyczny w nowoczesnych lodówkach jest system No Frost. Dzięki niemu na ściankach chłodziarki nie gromadzi się szron.

Stała kontrola temperatury pozwala równomiernie i szybko schładzać produkty przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu wilgotności. System ten umożliwia usuwanie z wnętrza lodówki nadmiaru wilgoci oraz automatyczne osuszanie poprzez ciągły obieg powietrza. Wyklucza to konieczność rozmrażania urządzenia, a więc znacznie łatwiej utrzymać je w czystości – dodaje ekspert marki KERNAU. W lodówkach bezszronowych świeżą żywność najlepiej przechowywać w plastikowych pojemnikach – zapewni to zachowanie ich naturalnego wyglądu przez długi czas.

Superszybkie chłodzenie i mrożenie

Szczególnie podczas upałów pojawia się potrzeba szybkiego schłodzenia lub zamrożenia konkretnych produktów. Przydatna wtedy okaże się funkcja Super Cool oraz Super Freeze.

Kiedy do lodówki lub zamrażarki wkładamy dużą ilość świeżo zakupionej żywności, możemy błyskawicznie ustawić odpowiednio niską temperaturę chłodzenia lub mrożenia. Dzięki temu zachowamy naturalny smak i zapach świeżych warzyw, owoców, napojów oraz gotowych potraw. Dobrym rozwiązaniem jest również specjalna szuflada Chiller Box, w której stale utrzymywana jest temperatura bliska 0 stopni Celsjusza – przekonuje Tomasz Bytnar z KERNAU.

Szereg dodatkowych funkcji w chłodziarko-zamrażarce może generować większe zużycie energii elektrycznej. Dlatego też przy zakupie koniecznie sprawdźmy klasę energetyczną urządzenia oraz dostępność systemu ECO, który pozwala optymalnie ustawić temperaturę. Mniejsze rachunki za prąd uzyskamy również dzięki funkcji Night Sensor, który nie włącza oświetlenia lodówki, kiedy w kuchni jest wystarczająco jasno.

Źródło: KERNAU

Baner zgody na pliki cookie od Real Cookie Banner