Od czasu pierwszych, masowych rozwiązań z lat 50-tych, możliwości kuchenki mikrofalowej zmieniły się diametralnie. Jak wygląda historia podstawowego urządzenia kuchennego milionów osób na całym świecie, które… zostało odkryte przez przypadek? Zapraszamy do zapoznania się z fascynującą drogą zmiany designu tych urządzeń na przykładzie produktów Samsung.
Nowoczesne rozwiązania mogą praktycznie zastąpić większość sprzętów AGD do gotowania – rozmrażają, podgrzewają, pieką, gotują w wodzie i na parze, a nawet potrafią przygotować jogurt. Zdrowo, szybko i smacznie. Zanim jednak kuchenki osiągnęły takie możliwości musiało minąć ponad 70 lat. W połowie ubiegłego wieku Percy Spencer, pracownik zakładów produkujących radary, jako pierwszy człowiek na świecie komercyjnie zajął się zjawiskiem mikrofal. Impulsem do zbadania tego tematu był… czysty przypadek. Spancer zdziwił się, gdy w trakcie pracy sięgnął do kieszeni i wyciągnął roztopiony baton czekoladowy. Zainspirowany tym zjawiskiem postanowił zbadać wpływ mikrofal na żywność. Wraz z innymi pracownikami zakładów zaczął przynosić jedzenie, które wystawiali na działanie mikrofal. Pierwszym „doświadczalnym” produktem była kukurydza, która zamieniła się w popcorn. Kolejne było jajko, które eksplodowało. Wszyscy zdali sobie wówczas sprawę z potencjału odkrycia i możliwości jakie niesie wykorzystanie mikrofal. Swój projekt określili mianem „Speedy Weenie”, co w określeniu slangowym znaczyło „szybki hot-dog”.
400 kg wagi i 2 metry wysokości…
Kuchenki mikrofalowe trafiły do masowego odbiorcy na początku lat 50. Zanim to się jednak stało, urządzenie musiało zostać dostosowane do pracy w warunkach domowych. Pierwsza wersja ważyła 400 kg, miała dwa metry wysokości i musiała być podłączona do systemu wodociągowego. „Domowe” wersje kuchenek mikrofalowych rozpoczęły powolny podbój kuchni na całym świecie. Do 1970 roku roczna sprzedaż mikrofalówek nie przekraczała parudziesięciu tysięcy. Jednak coraz mniejsze i tańsze wersje tych urządzeń spowodowały prawdziwy boom sprzedaży na całym świecie.
Innowacje Samsung
W 1979 roku firma Samsung opracowała swój pierwszy model kuchenki mikrofalowej specjalnie dla rynku koreańskiego. Urządzenie te posiadało podstawowe funkcje rozmrażania potraw i stało się prawdziwym sprzedażowym hitem. Samsung postanowił więc po raz pierwszy wyeksportować kuchenki mikrofalowe. W ten sposób w 1981 roku model RE-7050 trafił do sklepów w Kanadzie. Trzy lata później Samsung opracował przełomowe udoskonalenie – funkcję grilla. Kuchenka została wyposażona w specjalny talerz – pod wpływem mikrofal nagrzewał się on do temperatury ok. 200 stopni C, dzięki czemu przypiekał się wierzch i spód potrawy. Konsumentom bardzo spodobało się to, że bez użycia tłuszczu dania opiekały się na chrupko. Kolejne przełomowe udoskonalanie nastąpiło w 1990 roku. Inżynierowie Samsung opracowali technologię gotowania konwekcyjnego. Polegała ona na wykorzystaniu elementów grzewczych i wentylatora gwarantującego równomierne rozprowadzanie ciepła – w takiej kuchence upiec można było już nawet ciasto. Pięć lat później koreańscy inżynierowie wprowadzili do mikrofalówek kolejne przełomowe udoskonalenie – wnętrze urządzeń zostało pokryte ceramiczną emalią, która jest wykorzystywana nawet do dziś. Zapobiegła ona rozprzestrzenianiu się bakterii, a także dzięki odporności na zarysowania i korozję zwiększyła długotrwałość użytkowania kuchenki. Dzięki temu, że wnętrze z emalii ceramicznej nie absorbuje wilgoci, zapachów ani smaków, aromaty potraw przestały przenikać do kolejnych dań.
Przełom lat 80. i 90. obfitował też w nowe koncepcje designu kuchenek mikrofalowych, które mimo, że nie przyjęły się na rynkach, zdobywały szerokie uznanie za oryginalność. W 1999 roku Samsung otrzymał nagrodę IDEA za pierwszą na świecie przenośną kuchenkę mikrofalową. Cztery lata później inżynierowie Samsung opracowali również pierwszą w historii mikrofalówkę o okrągłych kształtach.
Technologie 2009 – 2013: smaczniej i zdrowiej
Jak sprawić, aby pizza była równomiernie podgrzana i dzięki temu jeszcze smaczniejsza niż dotychczas? W odpowiedzi na rosnące wymagania klientów, Samsung opracował kolejne, pionierskie rozwiązanie – technologię TDS (Triple Distribution System). Dzięki zastosowaniu dodatkowych szczelin i otworu, promienie mikrofalowe równomiernie rozprzestrzeniały się wewnątrz kuchenki – potrawy podgrzewane były jeszcze szybciej i bardziej równomiernie.
Kolejnym krokiem milowym w technologii kuchenek mikrofalowych było zastosowanie ceramicznej grzałki. Emitowała one długie promienie podczerwone, które przenikają w głąb potrawy równomiernie ją podgrzewając. Równocześnie taki rodzaj promieni pozwolił usunąć nadmiar niezdrowych tłuszczów z potrawy zachowując jednocześnie jej soczystość. Dzięki temu użytkownicy kuchenek mikrofalowych Samsung mogli cieszyć się zdrowymi i smacznymi posiłkami zachowującymi pełnię wartości odżywczych.
Gotowanie na parze, robienie jogurtu – kuchenki mikrofalowe potrafią zaskoczyć
Współczesne kuchenki mikrofalowe pozwalają przygotowywać zróżnicowane i zdrowe posiłki, począwszy od brokułów po brązowy ryż, od filetów z kurczaka po ryby. Możemy w nich np. piec za pomocą trybu konwekcyjnego, gotować na parze przy użyciu dedykowanego naczynia, a nawet przygotowywać zdrowe jogurty, czy też przyśpieszyć wyrastanie ciasta drożdżowego korzystając z programu Dough Proof & Yogurt.
Nowoczesne rozwiązania, takie jak na przykład model Samsung MG28J5255UW posiadają dziesiątki programów automatycznych dla różnego rodzaju potraw – po ich wyborze, kuchenka sama określi czas, temperaturę i rodzaj grzania. Najbardziej wymagającym klientom spodoba się czujnik Smart Moisture Sensor (zastosowany w modelu MG23H3125NK). Użytkownicy tej kuchenki nie musza już martwić się o rozgotowane lub niedogotowane potrawy. Sensor sprawdza wilgotność jedzenia, następnie dopasowuje automatycznie optymalny program i czas. Co więcej, użytkownicy nowoczesnych rozwiązań Samsung mają ułatwione czyszczenie wnętrza kuchenki – dzięki innowacyjnej funkcji błyskawicznego czyszczenia parą, utrzymanie czystości jest bardzo łatwe i wygodne.
8 października 1945 roku Percy Spencer opatentował swój wynalazek nazywając go kuchenką mikrofalową do gotowania. 71 lat nieustannych prac inżynierów sprawiło, że współczesne mikrofalówki potrafią praktycznie zastąpić już większość sprzętów do gotowania, czyniąc je jednymi z najpopularniejszych i najbardziej funkcjonalnych urządzeń domowych na świecie.
Źródło: Samsung